Take a fresh look at your lifestyle.

ازدواج روی هوا (پدیده ی ازدواج سفید)

0 1,847

ازدواج سفید

ازدواج پدیده ای است که از دیرباز و از زمان پیدایش انسان بوده و تا امروز نیز ادامه داشته است. حالا بماند که در این دوره زمان از یک طرف دیگر تمایلی برای ازدواج وجود ندارد و سن ازدواج در حال افزایش است و از طرف دیگر انواع و اقسام ازدواج‌ها به وجود آمده مثل «ازدواج موقت»، «ازدواج صوری»، «ازدواج صیغه ای» و … و از طرفی میزان طلاق هم چه به صورت رسمی چه عاطفی افزایش پیدا کرده.

در این گزارش به سراغ یکی از پدیده‌های ازدواج به نام «ازدواج سفید» رفته ایم که متاسفانه در سال‌های اخیر به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است. حتی کار به جایی رسیده که رسانه‌ها و کارشناس‌ها نیز به آن می‌ پردازند.

منظور از «ازدواج سفید» زندگی مشترک زن و مرد بدون ازداوج رسمی است. یعنی به گونه ای که زن و مرد بدون اینکه خطبه عقد یا صیغه بینشان جاری شود برای زندگی زیر یک سقف می‌ روند. البته معمولاً این اتفاق با آگاهی پدر و مادرها و خانواده هر دو طرف صورت می‌ گیرد و آن دو مانند یک زن و شوهر با هم زندگی می‌ کنند نه همخانه، دوستانه و … به علت اینکه جامعه ایران یک جامعه ایرانی – اسلامی است و چنین پدیده‌هایی در آن به هیچ عنوان تعریف نشده به صورت مخفیانه انجام می‌ شود. به همین منظور نیز آماری درخصوص تعداد این نوع ازدواج‌ ها در دست نیست.

رعنا و حامد ۴ سال می‌ شود که به صورت ازدواج سفید با هم در یک خانه زندگی می‌ کنند و می‌ گویند علاقه ای برای ثبت ازدواجشان ندارد. آنها مانند هر زن و شوهری حلقه به دست دارند و در تمام محافل و جمع‌ها خود را به عنوان زن و شوهر نه همخانه معرفی می‌ کنند.

مژگان می‌ گوید: «حامد را ۸ سال است که می‌ شناسم بعد از یک سال که از آشناییمان می‌ گذشت متوجه شدیم که خیلی از علایق و سلایقمان مانند یکدیگر است برای همین به هم نزدیک تر شدیم و ۶ سال پیش حتی خانواده هایمان در جریان آشنایی ما دو نفر بودند.» او به زمانی اشاره می‌ کند که تصمیم می‌ گیرند با هم زندگی کنند: «بعد از چند سال دیدیم که می‌ توانیم با هم زندگی کنیم و از هر نظر با هم توافق نظر داریم. حتی هر دو اعتقادی به ازدواج نداشتیم به همین خاطر زمانی که با خانواده هایمان مطرح کردیم در ابتدا چندان راضی نبودند اما وقتی دیدند که ما تصمیم جدی گرفته ایم پذیرفتند.» حامد می‌ گوید همخانه بودن با نوع زندگی آنها فرق می‌ کند: «ما نوع زندگی مان به گونه ای نیست که هرکس وارد آن شود احساس کند همخانه هستیم بلکه تمام رفتارهای یک زن و شوهر معمولی را داریم. صبح با هم به سر کار می‌ رویم و بعد از ظهر به خانه می‌ آیم و شام می‌ خوریم. نه از رفیق بازی خبری است و نه دوران مجردی. خرج خانه را به صورتی درمی آوریم که مانند همخانه‌ ها به اصطلاح به صورت «دنگی» نباشد بلکه هرکس هر آنقدر که در توان داشته باشد می‌ گذارد و حتی یک حساب مشترک پس انداز داریم.» او در ادامه صحبت هایش به دعواهایشان هم اشاره می‌ کند: «در هر خانه ای دعوا وجود دارد و ما هم مانند بقیه دعوا و بعد از چند ساعت آشتی می‌ کنیم. مدل دعواها یمان هم شبیه زن و شوهرهایی است که اسمشان در شناسنامه ثبت شده است.»

«ازدواج سفید» به ضرر دخترهاست

همزیستی بدون ثبت یا همان «ازدواج سفید» اکنون در جوامع غربی به یک پدیده عادی بدل شده است. حتی در آمریکا که از نظر روابط زن و مرد محافظه کارتر است و پیش از ۱۹۷۰ این مساله غیرقانونی بود، اکنون به یک پدیده نسبتاً عادی بدل شده است. از دهه ۷۰ میلادی تا کنون تصویر زن در جوامع غربی تغییر فاحشی کرده است. جنبش آزادی زن که به انقلاب جنسی معروف شد، تغییرات عینی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، موقعیت زن را در این جوامع متحول کرد. در متن این تحول مناسبات زن و مرد نیز متحول شد. یکی از این تحولات در رشد همزیستی مرد و زن بدون ازدواج رسمی است که البته در ایران به گفته دکتر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران این پدیده برخلاف جوامع غربی کاملا به ضرر دختران ایرانی است: «بیشتر از ۹۰ درصد رابطه دختر و پسرها به ازدواج نمی‌ رسد؛ چون معمولاً خود پسر یا خانواده او حاضر نمی‌ شوند چنین دختری که با پسرش در ارتباط است را برای پسر خود بگیرند. آن درصد باقیمانده نیز اگر به ازدواج ختم شود به این خاطر بوده دختر از نظر سطح خانوادگی و مالی بالاتر از خانواده پسر است و پسر به این دلیل ازدواج می‌ کند تا از امکانات دختر و خانواده اش به نفع خود بهره ببرد.»

او توضیح می‌ دهد: «دخترها در جامعه ما ضرر می‌ کنند چون فرهنگ جامعه ما این چنین است که وقتی دختری با یک پسر در رابطه باشد بعد از پایان یافتن آن رابطه کسی به سراغش نخواهد رفت و این اتفاق ضربه سنگینی خواهد بود که بر دختران جامعه وارد می‌ شود.»

اقلیماً درباره پدیده «ازدواج سفید» می‌ گوید: «این نوع ازدواج‌ ها همان نامزدی قدیم است که دیگر در جامعه در حال فراموشی است.» او ادامه می‌ دهد: «خانواده‌ ها به دلیل اینکه گرفتار و درگیر مشکلات هستند دیگر فرصت سر و کله زدن با فرزندان خود را ندارند و وقتی ببینند تصمیمی گرفته که شاید با شرایط آنها همخوانی نداشته باشد اما چون قدرت، حوصله و وقت چانه زنی با فرزند خود را ندارند می‌ گذارند هر کار که دلش می‌ خواهد انجام بدهند.»

«ازدواج سفید» راهی برای فرار از مسئولیت

این مددکار اجتماعی یکی از بزرگترین علت‌ هایی که خانواده‌ ها به «ازدواج سفید» تن در می‌ دهند به این خاطر است که از بار مسئولیت خود کم کنند: در «ازدواج سفید» به خاطر اینکه هیچ کجا سندی مبنی بر زن و شوهری ثبت نشده است به همین خاطر خیلی راحت این دختر و پسر می‌ توانند رابطه خود را پایان بدهند بدون اینکه اتفاقی افتاده و کسی از کسی انتظار و توقعی داشته باشد به همین خاطر در این دوره و زمانه چه چیزی بهتر از این اتفاق؟»

او این پدیده را یک پدیده غربی می‌ داند که در خانواده‌ های امروزی بدون اینکه بدانند چنین فرهنگی در جامعه وجود ندارد رخنه کرده است: «در فرانسه این نوع ازدواج‌ ها صورت می‌ گیرد تنها به خاطر منفعت شان و بعد از اینکه نیازشان برطرف شد از هم جدا می‌ شوند اما در ایران جایی برای چنین رفتارهایی نیست.

در این نوع کشورها این نوع ازدواج نوعی قدرت به زن داده می‌ شود اما در ایران اینطور نیست؛ چون فرهنگ‌ها با هم فرق می‌ کند.» اقلیماً با بیان این نکته که چنین اتفاقی موجب فرو ریختگی فرهنگی خواهد شد بیان می‌ کند: «محققان و جامعه شناسان وجود چنین پدیده‌ هایی را مخرب می‌ دانند و ازدواج سفید و انتخاب تجرد به جای ازدواج را مجموعه ای از عوارض این فروریختگی می‌ نامند که یکی از مهمترین آنها به خاطر مشکلات اقتصادی است چون در این زمانه مردهای ۳۴-۳۵ ساله هم نمی‌ توانند از پس یک زندگی بربیایند به همین خاطر یا ترجیح می‌دهند ازدواج نکنند یا روابط پنهانی داشته باشد.»

«ازدواج سفید» در کشورهای دیگر

آمارها نشان می‌ دهد امروزه، زندگی بدون ازدواج یکی از شیوه‌های رایج زندگی در غرب است. بیش از دوسوم زوج‌های آمریکایی پیش از ازدواج رسمی، مدتی را بدون ازدواج با یکدیگر زیر یک سقف می‌ گذرانند. در سال ۱۹۹۴، حدود ۳/۷ میلیون زوج آمریکایی بدون ازدواج با یکدیگر زندگی می‌ کردند و نزدیک به اواخر دهه ۱۹۹۰، حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصد زوج‌ ها حداقل پیش از ازدواج رسمی، مدتی را بدون ازدواج با یکدیگر می‌ گذراندند. این در حالی است که تا پیش از ۱۹۷۰، زندگی بدون ازدواج در ایالات متحده غیرقانونی بود. طبق آمار آمریکا، تعداد زوج‌های ازدواج‌ نکرده‌ ای که با یکدیگر زندگی کرده‌ اند، از ۱۹۶۰ تا ۲۰۰۰ ده برابر شده و اکنون، زندگی بدون ازدواج، به مرحله‌ ای عادی در روند آشنایی دو فرد تبدیل شده‌ است.

دیگر کسی حاضر به امضای عقدنامه نیست؟

اینطور که به نظر می‌ رسد از جمله عواملی که می‌ تواند جوان‌ ها را به سمت این دست از ازدواج‌ها بکشاند مشکلات مالی، محک زدن رابطه، آشنایی بیشتر و نداشتن اعتقاد به ازدواج می‌ توانند دلایل زندگی مشترک بدون ازدواج باشند. همچنین هزینه بالای اجاره یا خرید مسکن و نبود تناسب دخل و خرج که در این دوره و زمانه بسیار برجسته‌ است، می‌ تواند دلایل دیگری باشد که موجب می‌ شود کسی حاضر به امضای عقدنامه نباشد و زندگی بدون ازدواج یا ازدواج از نوع سفیدش را ترجیح بدهند.

منبع: ابتکار

۰ ۰ رای ها
امتیازدهی به این نوشته

لطفا مطالب این وبسایت را با ذکر منبع و لینک مطلب منتشر کنید!

لینک کوتاه مطلب : https://nidamat.com/?p=526

مطالب مرتبط
حمایت مالی از گناه شناسی

وَ جاهِدُوا بِأَمْوالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ؛ وجهاد کنید در راه خدا با اموال و جانهایتان (توبه 41)

عزیزانی که تمایل دارند در اجر اخروی تعالی اخلاقیات در جامعه، نشر و تبلیغ احادیث و معارف اهل بیت علیهم السلام و انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر، شریک باشند تقاضا میشود که ما را در پرداخت هزینه های جاری سایت گناه شناسی از قبیل هاست، پشتیبانی فنی ، تالیف و تولید پستها و… یاری فرمایند.

اشتراک ایمیلی در نظرات این پست
اطلاع از
جهت اطلاع از پاسخ دیدگاه، ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شیعه خجالت زده
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
میدونید چرا دختر ها با وجود اینکه خودشونم
میدونن در آینده ضرر میکنن چرا به این روابط ادامه میدن؟؟؟؟به خاطر اینکه
امثال شما هی اومدن نوشتن فلان صفحه فلان کتاب دینی نوشته زن باید از شوهرش
اطاعت کنه،زن باید شوهرداری کنه،زن باید خانه داری کنه،وظیفه خانه داری
وانجام کارهای خونه فقط وظیفه زنه،هی تو فیلم هاتون نشون دادید زن ذلیل
وبدبخت وبرای خدمت کردن به زن آفریده شده،تو فیلم هاتون کی نشون دادید که
زن ایرانی خدمتکار نیست،کی نشون دادید که مردها هم باید توی خونه کار کنن
که اینقدر زن ها رو نسبت به جامعه واحکام اسلام بدبین نکنید!!!کی نشون
دادید که میشه زن وشوهر توی یک خونه بدون سروربازی میتونن زندگی کنن،این
کارهارو کردید که زنها توی ازدواج اسارت وبردگی وخدمتکاربودن رو میبینن
علی
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
خیلی هم تند نرو این جوری ها هم نبوده تازه
آدم باد خودش هم یکم دنبال یادگیری باشه دین اسلام اینقد که هوای خانم
هارو داره هوای اقایون رو نداشته
MOSLEM
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
با سلام خدمت تموم آدمای چیز فهم دنیا
و
اما بعد .(احتمالا خانم)خجالت جان که آمپر چسبوندی و فمنیستیت گل کرده هر
جای دنیا که باشی هر مرام ومذهبی که داشته باشی برای ایجاد یه رابطه (چه
ازدواج چه دوستی)انصاف و تقسیم وظایف حرف اولو میزنه حالا اگه شما کار خونه
رو کلفتی میدونیو ازش خسته و متنفری(با توجه به اینکه همه ملت دکتر و
مهندس نیستن) پس راجب مردای که میرن کارگری و عملگی و نظافت خونه کسای رو
میکنن که یکصدم پولشون ارزش ندارن و منت زنای مثل شما رو میکشن و غرورشون
زیر پا له میکنن تا خرج زندگی زن و بچه شون رو بدن چی میگید اونا هیچوقت
شکایت نمیکنن که بخاطر شما تحقیر میشن تازه اگه خیلی خیلی ناراحتی بیا
جامونو عوض کنیم شما برو عملگی ما از بیرون غذا سفارش میدیم شما برو مسافر
کشی ماهم لباسارو میندازیم تو ماشینو ظرفارو تو ظرفشوی شما پول تفریحو
مهمونی و هفته ای دو سه دست لباسو ماشینو اجاره خونو……رو بده ما هم خونه رو
جارو میکشیمو حرف حرف شما باشه اما اگه چیزی گفتیمو گوش نکردین مریم قهرو
هی به جونتون نق میزنیمو زندگیرو براتون جهنم و آرامشو تبدیل به تخیل
میکنیم آیا قبوله خجالت زده جان.آیا وکیلم
مهدی
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰

در جامعه ما ۸۵٪ تقاضای طلاق، از طرف خانمهاست، که این موضوع از جانب مسئولین کتمان می شه. در این جامعه مهریه جایزه طلاق است.

متعجب
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
اونی که میگه منم شیعه ی خجالت زده!!! با
عث تأسفه، ولی فکر نمی کنم ایشون اصلا دیندار باشه یا لااقل شیعه باشه، در
بهترین حالت میتونم بگم اطلاعات دینی اونم شیعی ات فوق العاده و بازم فوق
العاده تأسف باره؛ اگه من بخوام …. ول کن ارزش گفتن نداره
یک جامعه شناس
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
وقتی می گوییم غرب زدگی بد است اما مثل این
جماعت حلال خدا و ازدواج موقت را حرام و جنایت و گناه جلوه می دهیم تعجب
ندارد گناهان سیاه به اسم سفید وارد جامعه شود.

بهتره در این باره هم از عنوان ازدواج سیاه برای این پدیده شوم و خانه خراب کن استفاده کنید.
عنوان سفید عمدی و تبلیغی است شبیه سفید بخت در مقابل سیاه بخت
حتما از لغت سیاه استفاده شود و بهتر است با موضوعی که یک پدیده و جریان
نشده به صورت ژورنالی برخورد نشود. باعث رواج و قبح شکنی آن می شود
با تشکر

لیلا فراهانی پور
آذر ۹, -۶۲۲ ۰۰:۰۰
بعنوان خواهر یک آقای مجرد ۲۸ساله و علیرغم اینکه یک زن هستم، نه متن گزارش شما را پسندیدم و نه عنوان جانب دارانه انان را
پسران مشکلات متعددی دارند که بزرگترین انان، دختران و خانواده هایی هستند که تنها به ظاهر ادعای مذهب و دین می کنند اما در عمل
ای کاش از مسائل پسران نیز می نوشتید
البته این جدل هیچ وقت تمامی نداره و این جوانان ما هستند که متاسفانه دارند آسیب می بینند
یک جوان ما شغل دولتی ندارد
برادر من سال پیش یک نهاد دولتی مصاحبه کرد
در این چهارسال بیش از ۶ازمون شرکت کرد و همه را با رتبه خوب قبول شد
ولی در مصاحبه به دلیل نداشتن پارتی، رد شد
علیرغم همه شایستگی
الان برادر من با ۲۸سال سن هنوز ۳سال سابقه بیمه نداره
درامدی هم به شکل مطمئن و حداقلی هم حتی نداره
متاسفانه این طور مواقع جوانان را محکوم می کنند به اینکه چرا کارافرینی نمی کنند؟
در حالی که این انتظار نابه جاییه
برادر من مهندسی کامپیوتر خونده
درست یا نادرست این همان دانشگاهیه که در کشور مورد تاییده
مگر طبق قانون اساسی نباید مملکت اسلامی برای جوان شغل تعریف بکنه؟
من پیشنهاد می کنم مطالبتون رو با ذکر همه مسائل پسران منتشر کنید
جوان کار نداره
شغل نداره
بیمه نداره
چه انتظاری دارید بره جلو؟
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا نظر بدهید.x